perjantai 14. helmikuuta 2014

Ystävänpäiväpostaus: DIY helmikuu ja pöllö pehmolelu

Pöllö pehmolelu - vaikka ystävälle  :)




Mietin todella pitkään, mitä postaisin tämän päivän Facebook ryhmän Käsityöblogit haasteeseen, jossa esitellään joku itsetehty juttu ja mukaan liitetään myös ohjeet. Teen melkein kaiken täysin "mutu"-periaatteella ja omasta päästäni tai jostain kuvasta lähteneestä ideasta, jota kehitän eteenpäin. Suurin haaste tälle päivälle oli siis saada aikaiseksi ohjeet kuvien kera, lopulta päätin käyttää pohjana vanhempaa kaavaani, jonka avulla muutamia vuosia sitten erilaisia eläinhahmoja lähti ihan myyntiin asti. Nyt siis laitan vapaasti jakoon näistä elukoistani hieman muunnellun pöllön. - Toinen haastava asia on muuten tämä Bloggerin käyttö, jota en ihan vielä hallitse... :)



Tänään tulevat nyt siis ohjeet pehmolelupöllöön, ja ei kun ompelukoneet surisemaan:

Tarvitset pöllön toteuttamiseen:

* kangaspaloja, tässä pöllössä on käytetty retropuuvillaa ja sisätyynyssä ihan tavallista lakanakangasta
* sakset
* ompelukone ja siihen sopivat langat, mustaa ompelulankaa (tai paksumpaa puuvillalankaa) - saumuriakin saattaa tarvita, mutta myös ilman pärjää :)
* nuppineuloja ja ohut silmäneula
* sisätyynyn täytteeksi vanua
* kaavapiirros löytyy alta



1. Jäljennä kaavat suunnilleen vaikka kopiopaperille ja leikkaa ne. Piirrä ensin sisätyynyn kaava ja sitten samanmuotoiset ja -kokoiset tai hivenen pienemmät päällisosien kaavat ja muista jättää päällisosien keskisaumaan saumanvarat.



2. Leikkaa tyynykappale lakanakankaasta, ompele se lähes ympäri, kääntö- ja täyttöaukko jätetään auki.




3. Käännä tyynyosa niin, että saumat jäävät sisään ja täytä se vanulla. Tyynyn muoto on hyvä olla litteähkö, muuten sen tunkeminen pöllön sisään on todella hankalaa. Surauta täyttöaukko kiinni ompelukoneella.



4. Leikkaa 2 x alaosa (tässä ohjeessa kirjava retrokangasosa). Jos kangas on ohutta, leikkaa vastaavat kappaleet myös lakanakankaasta. Leikkaa myös 2 x yläosa (yksivärinen kangas). Leikkaa samoin 2 x 2 kpl jalkoja ja 2 x 2 kpl siipiä. Tarvitset lisäksi 1 x yksivärisen kasvo-osan, joka on pienehkö soikea ympyrä.



5. Ompele soikea kasvoympyrä toiseen yläosaan kiinni. Jos käytät kankaana trikoota tai neulosta, reunat eivät purkaannu / rispaannu helposti. Kuvan pöllössä reuna on siksakattu kasvosoikion ympäri.

6. Ompele kasvonpiirteet ompelukoneen vapaapompeleella tai käsin vaikka vähän vahvemmasta puuvillalangasta. Voit myös käyttää esim. mustaa huopaa.



7. Ompele siivet ja jalat oikeat puolet vastakkain yhteen ja käännä ne oikein päin. Kääntäminen on helpompaa, jos ompelet saumat pienellä tikillä ja leikkaat kapeat saumanvarat ompelun jälkeen.




8. Ompele pöllön ylä- ja alaosat yhteen nurjat puolet vastakkain.

9. Kiinnitä jalat ja siivet toiseen yhteenommeltuun kappaleeseen ja aseta sitten toinen kappale päälle nurja puoli päällä - eli jalat ja siivet jäävät pöllön sisään ompeluvaiheessa. Aloita ompelu jalan edestä, jolloin voit päättää sen keskisauman jälkeen, kun olet ommellut soikion ympäri - näin jätät sisätyynylle aukon.




10. Käännä pöllö oikein päin. Pujota sisätyyny pöllön sisään.





11. Ompele käsin täyttöaukko kiinni ja pöllö on valmiina lentoon :)